Варицела при деца

Варицелата е едно от най-честите инфекциозни вирусни заболявания в детска възраст.

Варицела (лещенка) е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от варицела-зостер вируса. Това е едно от най-заразните заболявания – заразяват се около 90% от контактните на болен с варицела, които нямат изграден специфичен имунитет към причинителя. Хората от всички възрасти и от двата пола са засегнати с еднаква честота.

Варицела при деца

Вирусът циркулира широко в човешкото общество, но повишената заболяемост и епидемичните взривове преобладават през студените месеци на годината. Варицелата е силно заразно заболяване, причинено от варицела-зостер вируса (VZV) – вирус от групата на херпесните. При децата заболяването има продължителност 7-14 дни. В този период детето не посещава детско заведение или училище, а групите и класовете, в които има болни, се поставят под карантина. Бременните и хората със слаба имунна система трябва да са особено предпазливи.

В редица случаи ненавременното лечение води до много сериозни усложнения за здравето.

Варицела при деца - OSMOFORCE KIDS охлаждащ гел помага за намаляване желанието за чесане при шарка варицела.

Шарка Варицела – Инкубационен период

Заразният период започва 1-2 дни преди появата на обрива и завършва когато всички кожни лезии се покриват с корички. Заболяването протича по-тежко и с повече усложнения при възрастни. Вирусът се предава от човек на човек чрез директен контакт, инхалация на аерозоли от инфектирани секрети от респираторния тракт на болни или на аерозоли от течност на мехурчета по кожата. Инкубационният период е от 1 до 3 седмици.

Инфекцията се предава по въздушно-капков път – чрез говорене, кихане и кашляне на болния или при директен контакт с обрива. Инкубационният период, т.е. времето след този контакт, в което можем да се разболеем, е между 10 и 21 дни, най-често 12-14 дни.

Вирусът се отделя от болния от 2 дни преди появата на обрива до превръщането на всички пъпки в корички – около 4 дни след появата на обрива.

Ранната диагноза на Варицела при деца се поставя изключително по клинични и епидемиологични данни. При появата на обриви по тялото всеки заболял трябва да потърси лекарска помощ. В тези случаи е препоръчително да се обърнем към общопрактикуващите си лекари, инфекционисти или педиатри. Доказването на причинителя става чрез серологични методи, които могат да установят дали обривът и останалите клинични прояви на болния са следствие от вируса на варицелата.

Лечението на Варицела при деца е индивидуално и се назначава само от компетентен специалист. Леките форми на заболяването не се нуждаят от системно лечение. Болните могат да се лекуват в къщи като приемат средства, понижаващи повишената температура и използват пудри за обривните елементи, съдържащи средства, облекчаващи сърбежа и препятстващи вторичното бактериално замърсяване. При тежките форми на болестта се налага спешна хоспитализация.