Варицела – Кой може да се разболее?

Най-засегнати са децата от 5 до 9 годишна възраст, които представляват около половината от случаите.

Най-често боледуват децата между 3 и 9-годишна възраст. Бебетата и възрастните обаче също могат да се разболеят. Имунитета на майката не винаги се предава на кърменото бебе. Към вируса се изгражда доживотен имунитет, т.е. боледувалите от Варицела (лещенка) не боледуват повторно от Варицела.

Варицела - Кой може да се разболее?

Варицелата е силно заразно заболяване, причинено от варицела-зостер вируса (VZV) – вирус от групата на херпесните. При децата заболяването има продължителност 7-14 дни. В този период детето не посещава детско заведение или училище, а групите и класовете, в които има болни, се поставят под карантина. Бременните и хората със слаба имунна система трябва да са особено предпазливи. При заразяване при някои деца се появяват един или повече от следните симптоми: болки в гърлото, хрема, общо неразположение, загуба на апетит, температура.

До 4 дни след това се появява обрив. Едва тогава може да се постави и диагнозата Варицела. Най-интензивен е обрива по лицето и тялото, в окосмената част на главата, при по-тежките случаи и по лигавиците (устна кухина, гърло, очи, уретра, анус, вагина).

В редица случаи ненавременното лечение води до много сериозни усложнения за здравето.

Варицела - Кой може да се разболее? OSMOFORCE KIDS охлаждащ гел помага за намаляване желанието за чесане при шарка варицела.

Характерният обрив започва внезапно и се съпровожда с рязко повишаване на температурата.

Тя няма определен тип и не надвишава 38-39°C. Обривите се появяват най-често по корема, но бързо обхващат мишниците и бедрата и се съпровождат от упорит сърбеж. В тези случаи се наблюдават мехурчета по лигавиците на устата, езика, мекото небце. Възможни са усложнения в резултат на вторични бактериални инфекции, причинени от разчесване и недобра хигиена, което в никакъв случай не бива да се допуска. Не са редки и усложнения в дихателната система на болните от варицела. При вторична бактериална инфекция заболяването може да завърши дори със смърт, ако не се предприеме своевременно лечение.