Обрива при Шарка Варицела е типичен и лесно се разпознава. Той е първоначално представен от леко надигнати червени петна до 5-10 мм. в диаметър. Те приличат на пъпки или ухапване от някакво насекомо. След няколко часа се появяват и везикули (мехурчета) върху тези петна. Те се развиват като мехурчета с тънки стени, пълни с бистра течност, която по-късно става мътна. Мехурите при варицела могат да са широки между 1/2 и 1 см, имат червена основа и се появяват на периоди през 2 до 4 дни. Мехурчето се пука, оставяйки отворена рана, която загаря и става на сухи, кафяви корички. Една от най-характерните особености при шарка варицела е, че

Обрива при Шарка Варицела може да представлява пъпки от всички фази на заболяването.

Везикулите могат да бъдат разпространени по цялото тяло (вкл. и в косата). Отначало са изпълнени с бистро съдържимо, но после потъмняват и на тяхно място се образуват тъмни корички. След отпадане на тези корички остават тъмни петна по кожата, които изчезват след няколко месеца без образуване на никакви белези.

Развитието на обрива продължава обикновено 3-4 дни през които продължават да се появяват нови обривни единици. Карантината е около 9-10 дни, като заболяването протича на вълни, обикновено на две-три. Всяка вълна е с нови пъпки, нова температура, както и влошаване на общото състояние, липса на апетит, умора.

Налице е силен сърбеж, който принуждава болните да разчесват ожесточено обривите. Така се получава разкъсване на везикулите с потенциална опасност от тяхното инфектиране.

Обрива при Шарка Варицела, Морбили и Рубеола

За разлика от морбили и рубеола, обрива при Шарка Варицела се появява първо по корема, гърдите и гърба, след това по крайниците. Специфично е обхващането на окосмената част на главата от обрива, което е задължителен белег на заболяването. Дланите и ходилата не се засягат. При варицелата може да се засяга и лигавицата на устната кухина.

Обрива при Шарка Варицела - гърлоДруги симптоми при варицелата:

Освен по кожата, обриви може да има по лигавицата на устната кухина (бързо преминаващи в афти), гениталиите, ануса и гръкляна.

Някои болни имат само няколко мехурчета, други няколко стотин. Обривът може да е по-сериозен при деца, които имат други кожни проблеми, например екзема.

Обикновено варицелата е лека болест, но определени групи хора са предразположени към по-сериозно заболяване, което може да доведе до усложнения. Тези групи са малки бебета, юноши, възрастни и хора със слаба имунна защита, дължаща се на друго заболяване или прием на лекарства, например дълготрайна употреба на стероиди. Най-често срещаното усложнение при тези групи хора е бактериална инфекция. Тя може да включва някои части на тялото, например кожата около мехурите, костите, белите дробове, ставите и кръвта. Други сериозни усложнения могат да се получат, чрез вирусното инфектиране на органи и включва вирусна пневмония, кървене и възпаление на мозъка (енцефалит).