Какво е Морбили?

Морбили е силно заразна шарка, т.нар. „дребна шарка “ или известна с народното име брусница. Дребната шарка е инфекциозно заболяване, което се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, характерен макуло-папулозен обрив по кожата и усложнения от страна на дихателната система.

Какво е Варицела?

Варицелата (лещенка,varicella) е вид шарка протичаща с характерен везикулен обрив (мехурчета по кожата) придружен с остър сърбеж и висока температура. Варицелата  е вирусна заразна болест, главно сред децата до 10 години. Тя протича леко с обрив по кожата, без да оставя следи. Инкубационният период е от 11 до 21 дни. Пренася се по въздушно-капков път. Хората обикновено боледуват от варицела само веднъж.

Как става заразаяването с дребна шарка?

Заразяването става по въздушно-капков път – вирусът се отделя при говор, издишване, кихане, кашляне и плач. Възприемчивостта е много голяма. Обикновено заразяването става при много близък контакт със заразения в закрити помещения, градски транспорт, училища. Инкубационен период на заболяването: 21 дни, средно 9-10 дни.

Предаване на Варицелата:

Предаването на вируса на варицела става по въздушно-капков път при попадане на образуваните при кихане или кашляне на болния микроскопични капчици съдържащи причинителя във въздухоносните пътища или очите на околните.

Друг начин на предаване на инфекцията при варицела е вътреутробно по време на бременността,както и по контактен път от болните от херпес зостер с попадане на инфекциозния материал в дихателните пътища и конюнктивите на очите.

При контакт с болен от варицела се разболяват 80 % от непреболедувалите. Децата боледуват по-често, тъй като повечето възрастни са прекарали тази шарка и притежават доживотен имунитет.

Симптоми при Морбили:

Шарката Морбили протича в два стадия:

Първият се характеризира с общи симптоми като кашлица, хрема, болки в гърлото. На този етап никой не подозира морбили, особено ако детето няма контакт с болно дете. Но има признак, който може да ни насочи към болестта. По вътрешната страна на бузите се образува обрив, който в началото е червеникав, а след третия ден става на малки бели петна. Те са характерни единствено за морбили и ни позволяват да познаем болестта още преди обрива по тялото да се е появил. Този стадий продължава 3-4 дни.

От четвъртия ден започва вторият стадий с висока температура и общо неразположение. По цялото тяло се появява обрив – груби, неравномерно ограничени петна, в началото по-светли, после стават тъмночервени. Обривът започва от лицето, обикновено зад ушите, и оттам се разпространява по цялото тяло, очите се зачервяват. Болните са плачливи, раздразнителни и имат увеличена нужда от закрила. След морбили детето е податливо на инфекции още дълго време. Усложненията са бронхити, пневмонии, плеврити, бъбречни инфекции, менингити, енцефалити.

Симптоми при Варицела:

Ранните симптоми при подрастващите и възрастните са гадене, липса на апетит, болки в мускулите и главоболие. Те биват следвани от характерните обриви или афти, физическо неразположение и ниска температура, които предвещават наличието на болестта. Орални прояви на болестта (енантем) понякога могат да предхождат външните обриви. У децата болестта обикновено не се предхожда от ранните симптоми и първият знак е обривът в устната кухина. Обривът започва като малки червени точици по лицето, скалпа, торса, ръцете и краката, които за 10 – 12 часа се превръщат в малки подутини, мазоли и пистули, които след това се превръщат в струпеи.

Сърбеж:

След образуването на мазолите често се появява сърбеж. Те могат да се появят и по дланите, ходилата и гениталиите. Най-често видимите знаци на болестта се развиват в устната кухина и сливиците под формата на малки язвички, които могат да болят и/или сърбят. Тези симптоми се повяват от 10 до 21 дни след излагане на заразата. При възрастните е възможно да се наблюдават по-големи обриви и по-дълга температура, като те са по-склонни към усложнения (например варицелна пневмония). Тъй като носният секрет, съдържащ вируса, обикновено предхожда обривите с  1 – 2 дни, заразеният човек става зара̀зен малко по-рано от разпознаването на болестта. Заразността продължава, докато всички везикуларни лезии изсъхнат, което обикновено продължава 4 – 5 дни.

Първият признак при варицела са няколко характерни пъпчици по тялото, лицето и окосмената част на главата. Първоначално те са леко надигнати червени петна до 5-10 мм. в диаметър, като за няколко часа след това се появяват и везикули (мехурчета) върху тези петна. Везикулите могат да бъдат разпостранени по цялото тяло (вкл. и в косата) като отначало са изпълнени със бистро съдържимо,но после потъмняват и на тяхно място се образуват тъмни корички,а след тяхното отпадане остават тъмни петна по кожата които изчезват след няколко месеца без образуване на никакви белези.

Ваксини:

В България, децата се ваксинират на 13-месечна възраст с комбинираната ваксина  (морбили, рубеола, заушка) и повторно на 12-годишна възраст. Имунизираните деца не се разболяват или болестта протича по-леко и почти не се забелязват усложнения.

В България, децата не се ваксинират срещу Варицела!