Умишлено заразяване с Шарка Варицела – ЗА! и ПРОТИВ!


Трябва ли да заразим детето си умишлено с шарка Варицела докато е малко? – това е въпрос, който тормози две от всеки три майки в България. Повечето млади жени, които за първи път като майки се срещат с болеста Шарка Варицела, обикновено в периода когато детенцето е межди 2 и 5 години са раздвоени и се обръщат за помощ към близки и приятели, разпитват тук и там с идеята за събиране на повече информация отностно болеста Шарка Варицела и пораженията, които тя би могла да нанесе в различните етапи от възрастта на човек. И тук стигаме отново до онова „Умишлено заразяване с Шарка Варицела – ЗА! и ПРОТИВ!
Всеизвестен факт е, че колкото по-голямо е детето, толкова по-тежко бива преболедувана шарката, а при възрастни хора може да нанесе трайни последици по кожата на човек.

Шарка Варицела е вирусно заболяване, считано за детско.

Действително от него боледуват предимно малките деца, но не е изключение да се заразяват и възрастните непреболедували в детска възраст. Причинява се от варицела зостер вирус.

ЗА!

Самите детски лекари са разделени на две по отношение на т.нар. „Умишлено заразяване с Шарка Варицела“. Много детски лекари „препоръчват“ умишлено заразяване с шарка варицела в ранна детска възраст. Тогава според тях болестта протича много по-леко. Умишлено заразяване с Шарка ВарицелаСъщото казват и хора прекарали шарка варицела след 20-годишна възраст. Те, в повечето случаи прекарват доста тежко болестта и са готови умишлено да заразят детето си, само и само то да изкара болестта по-леко. Последните тенденции, регистрираната практиката и случаи обаче по казват, че заболяването може да протече с усложнения и в ранна детска възраст.

ПРОТИВ!

На обратния полюс са мнения от рода на:
Как ще заразявам насила детето си с нещо?! По-рано, по-късно, това си е инфекциозна болест и не е толкова безобидна, колкото я изкарвате. Като му е отслабнала имунната система на човек кара всяка болест по-тежко. Да е случайно, разбирам, но да е един месец здраво и да го пратя на гости да се зарази с нещо… И сега е точно сезонът на всякакви вирусни инфекции и грипове. Това е предостатъчно като атака за детския организъм….,
които също не са лишени от логика.

За шарката варицела в важно да се знае, че е много заразно заболяване.

Предава се по въздушно-капков път. Зимата е сезонът, в който боледуват най-много деца ¬ обикновено между 2-6- и 9-годишна възраст. Инкубационният период е от 12-14 дни, но може да продължи и до 21. Един-два дни преди обрива може да се появи субфeбрилна температура, намаление на апетита, неразположеност. Обривът е характерен и трудно може да се обърка, твърдят лекарите. Обривите са придружени от силен сърбеж, което е много мъчително за болния, тъй като не трябва да ги разчесва.

Как протича шарка варицела – детайли на болеста ще намерите ТУК!

Как да се справим с обрива и да успокоим на кожните раздразнения, как да успокоим при Варицела? – ТУК!

За 1-2 дни мехурчетата се спукват, засъхват и се превръщат в корички, които падат. При варицела обривите се появяват на няколко вълни, като общото състояние се влошава, а температурата се вдига. Много е важно обривите да не се разчесват, предупреждават лекарите, които обикновено назначават препарат, който да облекчи неприятния и дразнещ сърбеж. Той ще ви обясни и как да го прилагате. Срещу температурата се препоръчва парацетамол (в никакъв случай аспирин), но дозирано. Макар и рядко, варицелата може да даде усложнение – енцефалит, протичащ със замъглено съзнание и гърчове.
Къпане при варицела не е забранено, но се изисква нежно подсушаване на пъпките. Разчесването на обривите може да доведе до инфектиране и появата на трайни белези, предупреждават лекарите. В тежки случаи лекарят може да назначи антибиотик. След преболедуването остава траен имунитет.
След всичко написано по-горе изборът остава да бъде направен от самите родители!