Съвети при Варицела


Причинител на Варицелата е вируса варицела зостер, който е част от групата на херпес вирус.

Въпреки, че много хора свързват думата херпес с гениталния херпес, групата на херпес вирус се състои от около 100 вида вируси, осем от които причиняват болести при хората.

Съвети при ВарицелаПредставители на различните херпес вируси са херпес симплекс (който причинява обикновения и гениталния херпес), вирусът на Епщайн-Бар (който причинява инфекциозна мононуклеоза), и вирусът варицела зостер (който причинява дребна шарка и херпес зостер). Вирусът варицела зостер се разпространява по въздушно – капков път чрез кашляне/кихане или чрез течност от варицелните мехурчета.

Преди да даден нашите съвети при Варицела е важно да знаете:

Варицелата е вирусна инфекция, която причинява червен сърбящ обрив по кожата.

Обикновено първо се появява на корема или на гърба и лицето и после се разпространява на останалата част на тялото, включително главата, устата, носа, ушите и гениталиите.

Обривът започва като много и малки червени подутини, които приличат на пъпки или ухапано от насекомо. Те се развиват като мехурчета с тънки стени, пълни с бистра течност, която по-късно става мътна. Мехурчето се пука, оставяйки отворена рана, която загаря и става на сухи, кафяви корички. Една от най-характерните особености при варицела е, че обривът може да представлява пъпки от всички фази на заболяването.

Мехурите при варицела могат да са широки между половин и един см, имат червена основа и се появяват на периоди през 2 до 4 дни. Някои деца имат само няколко мехурчета, други няколко стотин. Обривът при варицела може да е по-сериозен при деца, които имат други кожни проблеми, например екзема.

Някои деца имат температура, болки в тялото, или слабо неразположение един или 2 дни преди да се появи обрива при варицела. Тези симптоми могат да продължат няколко дни и температурата да се задържи в границите 37.7-38.8 градуса, а понякога дори по-висока. Малките деца често имат по-слабо изразени симптоми от по-големите деца и възрастните.

Обикновено варицелата е лека болест, но определени групи хора са предразположени към по-сериозно заболяване, което може да доведе до усложнения. Тези групи са малки бебета, юноши, възрастни и хора със слаба имунна защита, дължаща се на друго заболяване или прием на лекарства, например дълготрайна употреба на стероиди. Най-често срещаното усложнение при тези групи хора е бактериална инфекция, която може да включва някои части на тялото, например кожата около мехурите, костите, белите дробове, ставите и кръвта. Други сериозни усложнения могат да се получат чрез вирусното инфектиране на органи и включва вирусна пневмония, кървене и възпаление на мозъка (енцефалит).

Какви са симптомите при варицела?

Температура около 38 градуса.

Оплаквания, наподобяващи настинка или грип – отпадналост, хрема, болки в гърлото.

Обрив.

Успокояване на симптомите

Прилагането на Osmoforce охлаждащ гел за успокояване на сърбежа при варицела върху обривите от варицелата, намалява сърбежа и помага да се избегне чесането.

Добре е да се избягва всяко презатопляне на детето.

Облечете го в леки и свободни дрехи, а броя на завивките намалете до минимум.

Ноктите на детето трябва да са чисти и изрязани, за да се предотвратят дълбоки белези от чесане.

Погрижете се детето ви да пие много вода. Така ще го предпазите от дехидратация.

Кого трябва да информирате?

Ако детето ви хване варицела, то може да бъде източник на зараза още от преди появата на първите обриви чак докато и последният мехур не завехне и хване коричка.

За да се предотврати разнасянето на инфекцията, децата, заразени с варицела трябва бъдат спрени от училище, детска градина или детска ясла. Трябва да уведомите съответните училищни власти, че детето ви е заразено с варицела.

Хора, с които не можете да се срещате

Повечето хора, които влизат в контакт с вашето дете, страдащо от варицела, няма опасност да бъдат засегнати. Ако те вече са прекарали този вид шарка, техният организъм си е изработил доживотен имунитет срещу нея. Съседката, която няма нищо против да наглежда детето ви докато сте на пазар, няма да хване варицела от него.

Трябва само да държите детето си настрана от хора, които не са карали варицела и по-специално новородени, бременни жени, както и хора с отслабена имунна система. Ако вашето дете до неотдавна се е борило с вируса на варицелатa, няма да можете да посещавате близки и приятели, които лежат в болница.

Вие не сте сами

Това, за което можете да бъдете сигурен е, че вашето дете не е единственото в района, което е заразено с варицела. Най-вероятно то я е хванало в училище, детската градина или яслата, така че открийте още кое дете е заразено с тази шарка и установете контакт с неговите родители.

С какво да се храни детето при варицела?

Ако детето ви има висока температура, нека поема много течности, за да не се обезводни. През първите няколко дни му предлагайте твърда храна само ако то я желае. Давайте му пилешка супа и продукти, богати на въглехидрати, например картофи. Плодовите и зеленчуковите сокове осигуряват течности и хранителни вещества, необходими за борба с инфекциите. Добре е да смесите портокалов с малко лимонов сок и сок от моркови или червено цвекло с малко сок от лечебна поточарка. За стимулиране на имунната система използвайте чесън на таблетки или капсули, а стига детето да обича, го добавяйте суров към храната. Ако то има разстройство, избягвайте млечни продукти и сладки храни. По-малко вероятно е възникването на стомашно-чревни проблеми заради зеленчукова супа или обикновен ориз.

Избягвайте храни, които могат да възпалят устата (като осолени продукти), а давайте супи тъй като са лесни за преглъщане (само внимавайте да не са горещи), често обривът засяга и устата.