Какво се прави при шарка – варицела?

Консултация с лекар

Болестта е силно заразна, затова лечението протича в домашни условия. При нормално протичане на болестта, то цели облекчаване на сърбежа и температурата. Варицелата е вирусно заболяване, а не бактериална инфекция, поради което не се дава антибиотик. Ако обаче някои от лезиите се зачервят или станат болезнени, това може да означава бактериална инфекция и да наложи изписването на антибиотик.

По преценка на лекаря в зависимост от състоянието на детето и наличието на придружаващи заболявания може да се предпише антивирусен препарат.

Предотвратяване на разчесването

Разчесването може да доведе до инфектиране на участъка.

Какво се прави при шарка - варицела

Изрежете добре ноктите на детето. Може да спи с ръкавици, за да се избегне неволно разчесване. Създавайте му други занимания, когато няма висока температура, така че вниманието му да бъде отклонявано сърбежа и пъпките.

Варицела при деца - OSMOFORCE KIDS охлаждащ гел помага за намаляване желанието за чесане при шарка варицела.

Облекчаване на сърбежа

Най-старото и изпитано средство е ментоловия спирт – засегнатите участъци се намазват 3 пъти дневно; Предлагат се и различни средства под формата на пудра или пяна. Има такива на принципа на процеса осмоза, други включват миксове от естествени съставки като лайка, лавандула, алое вера. При преценка, лекарят може да предпише нещо специфично. При мазане на пъпчиците, не мажете в голям диаметър около тях, поради опасност да прехвърлите инфекцията – маже се само върху засегнатия участък, без натиск. На пазазара има средства, помагащи срещу разпространение на инфекцията.

Меко облекло

Болното дете може да се държи на по-хладно, да бъде облечено с леки, памучни дрехи, позволяващи на кожата да диша. Засегнатите участъци не бива да се запарват под дрехите.

Понижаване на температурата

В периодите на повишаване на температурата над 38.5 градуса, може да давате температуро-понижаващи средства – вижте повече тук.

Ограничено мокрене

Мокренето на обривите до образуването на корички не е препоръчително, защото може да помогне за разпространение на обрива и инфектиране.

Чист въздух

Чистият въздух е важен за болното дете. Ако времето навън позволява, детето може да бъде извеждано на балкон, двор, без да има контакт с други хора. Проветрявайте стаята редовно.

Хранене

При наличие на обрив в устната кухина/гърлото, детето може да не желае да се храни. Предлагайте му меки храни, крем супи, повече течности.

 Хигиена

Поддържайте повърхностите чисти, мийте играчките. Проветрявайте и перете по-често завивките. Отвореното мехурче може да се инфектира от бактерии, намиращи се по повърхностите.