Симптоми при варицелата

Симптоми при варицелата


Симптоми при варицелата

Заболяването започва с висока температура до 39 гр., болки в гърлото, хрема, кашлица и типичен обрив, който първоначално е представен от леко надигнати червени петна до 5-10 мм. в диаметър, приличат на пъпки или ухапано от насекомо, като за няколко часа след това се появяват и везикули (мехурчета) върху тези петна. Те се развиват като мехурчета с тънки стени, пълни с бистра течност, която по-късно става мътна. Мехурите при варицела могат да са широки между половин и един см, имат червена основа и се появяват на периоди през 2 до 4 дни. Мехурчето се пука, оставяйки отворена рана, която загаря и става на сухи, кафяви корички. Една от най-характерните особености при дребната шаркаварицела е, че обривът може да представлява пъпки от всички фази на заболяването.

Още симптоми при варицелата

Везикулите могат да бъдат разпространени по цялото тяло (вкл. и в косата) като отначало са изпълнени със бистро съдържимо, но после потъмняват и на тяхно място се образуват тъмни корички, а след тяхното отпадане остават тъмни петна по кожата които изчезват след няколко месеца без образуване на никакви белези.

Развитието на обрива продължава обикновено 3-4 дни през които продължават да се появяват нови обривни единици.

Налице е силен сърбеж, който принуждава болните да разчесват ожесточено обривите при което се получава разкъсване на везикулите с потенциална опасност от тяхното инфектиране.

Обрива при Варицела

Симптоми при варицелата - гърлоДруги симптоми при варицелата: Освен по кожата, обриви може да има по лигавицата на устната кухина (бързо преминаващи в афти), гениталиите, ануса и гръкляна.

Някои болни имат само няколко мехурчета, други няколко стотин. Обривът може да е по-сериозен при деца, които имат други кожни проблеми, например екзема.

Обикновено варицелата е лека болест, но определени групи хора са предразположени към по-сериозно заболяване, което може да доведе до усложнения. Тези групи са малки бебета, юноши, възрастни и хора със слаба имунна защита, дължаща се на друго заболяване или прием на лекарства, например дълготрайна употреба на стероиди. Най-често срещаното усложнение при тези групи хора е бактериална инфекция, която може да включва някои части на тялото, например кожата около мехурите, костите, белите дробове, ставите и кръвта. Други сериозни усложнения могат да се получат, чрез вирусното инфектиране на органи и включва вирусна пневмония, кървене и възпаление на мозъка (енцефалит).

Лекарска помощ при Варицела

Повечето инфекции варицела не се нуждаят от специално медицинско лечение. При установяването на някой от следните симптоми, задължително потърсете лекарска помощ :

 • Температура около 38 градуса.
 • Оплаквания, наподобяващи настинка или грип – отпадналост, хрема, болки в гърлото.
 • Обрив и силен сърбеж

Симптоми при варицелата пъпки и обрив на лицетоЛекарят ще ви даде цени указания и препоръки, как да се справите с треската, ще Ви насочи да следите за усложнения и да изберете средства за успокояване на сърбежа, предпазване на пъпките от разчесване, предотвратяване на тяхното инфектиране и недопускането да останат белези.

За да избегнете усложненията веднага повикайте лекар при следните симптоми при варицелата:

 • Температурата продължаваща повече от 4 дни или се покачи над 38.8 ° С.
 • Силна кашлицата или се затруднено дишане.
 • Участъци с гнойна секреция(изтичане на гъста безцветна течност) или участъкът стане червен, топъл, подут или се разрани
 • Силно главоболие.
 • Сънливост или затруднения със събуждането.
 • Проблем със зрението (при гледане на ярка светлина) или с движенията.
 • При неадекватност и повръщне.
 • Схващане и/или изтръпване на различни части от тялото.

Винаги потърсете лекар ако не сте сигурни дали причината за обрива и неразположението е варицела, ако имате друг въпрос или се тревожите за вероятно усложнение.

Обривен период при варицелата

Най-проблемен при варицела е т.нар. обривен период.

Истинският обрив при варицела настъпва след първите 1-3 дни, когато има продромални симптоми, или болестта започва направо с него, когато липсва продромален период.

По отношение на симптоми при варицелата: обривът е най-интензивен по лицето и трупа, по-разреден е по крайниците и почти не се открива по дланите. Открива се по окосмената част на главата, по лигавиците – орофарингеалната, ларингеалната, на конюнктивата. В началото обривът представлява малки червени петънца – макули, с големина на лещено зърно. След няколко часа се превръщат в леко надигнати възелчета (папули). До 24 h се оформят везикули (мехурчета), които са изпълнени с бистро съдържимо. Около мехурчето има тясна зачервена ивица. След 12 h съдържимото на везикулите помътнява и те се превръщат в пустулки. След още 1-2 дни започва завяхване на обрива. Образуват се кафеникави корички (крусти). Накрая те отпадат без да оставят цикатрикси. Обривът се съпровожда със силен сърбеж. Характерно за него е, че протича на тласъци и температурата, която се повишава, появяват червени петна (макули), които преминават през папули, везикули и крусти, а температурата се понижава.

След 1-3 дни настъпва нов тласък с повишаване на температурата и поява на нови обривни единици, които се превръщат от макули във везикули и крусти. Могат да се наблюдават няколко тласъка. В един участък на тялото могат да се наблюдават обривни единици в различен стадий на развитие.

По лигавиците се появяват мехурчета, които бързо улцерират, особено в устната кухина и се превръщат в болезнени афти. Корички по лигавиците не се образуват.