Лечение на варицела

Лечение на варицела


Лечение на варицела


При установяване на някой от изброените симптоми, задължително потърсете лекарска помощ!

При леки и средно тежки форми на варицела лечение може да се проведа в в домашна обстановка и в изолация. При повечето болни собственият им организъм преодолява „дребната шарка“ само за няколко дни, така че целта на лечението е само да се успокоят симптомите. Болните с тежки и усложнени форми задължително се хоспитализират.

Обикновено при неусложнените форми на варицела пациентът се изолира в дома за 7-10 дни.  Усилията са насочени към справяне с треската и високата температура както и успокояване на сърбежа. Предпазване от инфекция на везикулите и постигане на тяхното бързо успокояване и самовъзстановяване на кожата, без да останат белези.
За съжаление до сега в аптеките нямаше продукт с действие специално срещу пъпките и сърбежа при варицела.

При сърбеж

Срещу сърбежа при варицела, но с краткотраен ефект се прилага мазане с Ментолов спирт. Той е удачен и за дезинфекция, многократно (10-15 пъти) на ден и навсякъде, където има обриви включително и в косата.

Трябва да се избягва разчесването на везикулите,като при деца е уместно изрязване на ноктите.

След консултация с лекар може да се назначи и приема някакъв противоалергичен медикамент през устата. Антихистамините нямат пряко охлаждащо или успокояващо действие, и затова не винаги са подходящи за малки деца.

Къпане при лечение на варицела

През първите няколко дни използвайте мокри компреси или правете бани в студена или хладка вода през 3-4 часа. Къпането НЕ разпространява варицелата.Лечение на варицела и къпане

Попийте водата с потупвания, не търкайте с хавлия., след което може да използвате, лосион със съдържание на Zink Oxide 5g, Calamine 15g Phenol Liquid 0,5ml или пудра с Zink за подсушаване на спуканите мехури. Каламина има гъста консистенция, труден е за прилагане и води само временно успокоение.

Къпане без сапун, с отвара от смрадлика във ваната – по 2-3 пъти на ден и хладка водата също води до краткотрайно успокоение.

Ако не сте сигурни дали детето ви е заразено с варицела или ако то в частност не изглежда добре, трябва да се консултирате с лекар. А ако става дума за бебе или ако детето ви има проблеми с имунната система, трябва да се обърнете към медицински специалист.

Сега има по-лесен начин да се предотврати чесането при лечение на варицела!

За разлика от тези традиционни методи,  охлаждащите гелове с Osmo4 за успокояване на сърбежа имат специална формула, която намалява желанието за чесане на обривите при варицелата.

Клинично доказано е, че това новаторско лечение намалява сърбежа и така помага да се избегне чесането и възможното оставане на белези.

Съвет при лечение на варицелаГелът е прозрачен, без мирис и лесен за прилагане. Попива бързо, защото няма гъста консистенция. Подходящ е за деца след 6 месечна възраст. За повече информация, Osmo4

За понижаване на температурата се прилагат антипиретици

  • Ацетаминофен (например Tylenol) през определен интервал и след лекарска консултация, постига се успокоение на болката в устата от пъпките.
  • Парацетамол – на сироп, след лекарска консултация , независимо от възрастта на детето- таблетките е трудно да се глътнат. За предпочитане е да купите сироп с вкус на мента, а не на ягодка заради трудното преглъщане.
  • Ибупрофен сироп – след лекарска консултация, за успокояване на болката и поничаване на температурата.

НИКОГА не използвайте аспирин!

При лечение на Варицела, никога не използвайте Аспирин, за да намалите болката или температурата при деца с варицела или други вирусни заболявания. Употребата на аспирин е свързана със сериозно заболяване, наречено синдром на Рей! Това може да доведе до проблеми с черния дроб или дори смърт.

За подсилване на имунната защита се назначава прием на витамини, минерали и антиоксиданти с антивирусно действие, Вит.С, Е, Цинк, цитрусови биофлавоноиди и др.

Антивирусното лечение при тежки и усложнени форми се прилага Acyclovir интравенозно в продължение на 7 дни. Само под лекарско наблюдение и в болница.

Съвет при лечение на варицела:

Желателно е да се поемат храни които да не са кисели и да нямат пикантни подправки. Хубаво е храните да са течни и кашави във връзка с развитието на афти в устата. Трябва да се набляга на такива храни съдържащи витамини-пресни плодове и зеленчуци. Народното поверие,че ако на детето се даде да пие вино,обривът ще “избие по-лесно” е дълбоко погрешно. Храни е добре да са студени, меки и леки, тъй като при варицела в устата може да направи пиенето или храненето трудни. Трябва да се соленото, а също портокалов сок и снаксове.

Профилактика:

От 1995 година в някои страни (САЩ, Германия и окръг Сицилия в Италия) се прилага ваксина срещу варицела и Херпес зостер (Varivax, Varilvax). В България тя няма разрешение за употреба от Изпълнителната агенция по лекарствата към Министерство на здравеопазването.

Ваксината е ефективна около 70-85% при предпазване на леки инфекции и повече от 95% при предпазване от средни или тежки усложнения. Хората, които се разболяват от варицела след ваксина имат много по-леки симптоми с малко пъпки и се възстановяват по-бързо.
Ваксината се препоръчва да се слага на деца между 12 и 18 месеца. По-големите деца, юношите и възрастните, които не са боледували от варицела, също трябва да се имунизират. Децата от 1 до 12 години имат нужда от една доза, а юношите и възрастните се нуждаят от 2 дози с разстояние между тях минимум 4 седмици.