ВАРИЦЕЛА


ВАРИЦЕЛА


Дете с Варицела

Какво е Варицела ?

До 25 годишна възраст 90% от населението на земята боледува от варицела. Варицелата (лещенка,varicella) е вид шарка протичаща с характерен везикулен обрив (мехурчета по кожата) придружен с остър сърбеж и висока температура. В миналото варицелата се е наричала дребна шарка , а вариолата – едра шарка. В наши дни поради елиминирането на вариолата, варицелата протича с най-едри обривни единици от всички видове шарки и се е наложила с името “едра шарка”. Варицела най-често се появява в края на зимата и началото на пролетта. Характерно е, че ако има болен в семейството, то 80 или 90% от останалите членове, които не са я прекарали, ще се заразят.

Варицела при деца и възрастни

Въпреки, че се среща предимно при деца под 15 години, всеки може да се разболее от варицела. Най-често боледуват деца между 3 и 9 години, но е възможно боледуване при бебета и възрастни. Всеизвестен факт е, че колкото по-млад е човек, толкова по-леко боледува от варицела. Човек се разболява само веднъж в живота си от варицела.

Варицелата е остро заразно заболяване, предизвиквано от варицела-зостер вирус (HHV-3), вирус от групата на херпесните. Въпреки, че много хора свързват думата херпес с гениталния херпес, групата на херпес вирус се състои от около 100 вида вируси, осем от които причиняват болести при хората. Представители на различните херпес вируси са херпес симплекс (който причинява обикновения и гениталния херпес), вирусът на Епщайн-Бар (който причинява инфекциозна мононуклеоза), и вирусът варицела зостер (който причинява „едра шарка” и херпес зостер).

Варицела – Вирус. Предаване на Варицелата.

Предаването на вируса на варицелата става по въздушно-капков път при попадане на образуваните при кихане или кашляне на болния микроскопични капчици съдържащи причинителя във въздухоносните пътища или очите на околните.

Друг начин на предаване на инфекцията при варицела е вътреутробно по време на бременността,както и по контактен път от болните от херпес зостер с попадане на инфекциозния материал в дихателните пътища и конюнктивите на очите.

При контакт с болен от варицела се разболяват 80 % от непреболедувалите. Децата боледуват по-често, тъй като повечето възрастни са прекарали тази шарка и притежават доживотен имунитет.

вирус на ВарицелаБолните са заразни в периода 1-2 дни преди появата на обрива до завяхване на обривните единици. Погрешно е схващането, че обривите могат да се разпространяват по други места по кожата след разчесване на везикулите (мехурчетата).

Разчесването на везикулите крие опасност от тяхното инфектиране, трудно заздравяване и оставянето на трайни белези.

Инкубационен период

Периодът, в който може да се предаде заразата е 2 дни преди появата на обрива и продължава до пълното излющване на мехурчетата. Детето с варицела не трябва да посещава градина или училище докато всички пъпки не зараснат, обикновено около една седмица, но не е задължително да изчакате всички корички да паднат преди да върнете детето към обичайната му програма. Бременните, както и хора със отслабена имунна защита не трябва да се приближават до болен от варицела.

Инкубационният период при варицела е между 10 и 21 дни след контакт; повечето случаи се появяват между 14-я и 17-я ден. Например, ако едно дете се разболее от варицела, прихваната от училище, братята и сестрите ми вероятно ще проявят признаците след 2 седмици.

Обикновено при варицела продължава от 7 до 10 дни при децата, по-дълго при възрастните.

Признаци за Варицела

Първият признак при варицела са няколко характерни пъпчици по тялото, лицето и окосмената част на главата. Първоначално те са леко надигнати червени петна до 5-10 мм. в диаметър, като за няколко часа след това се появяват и везикули (мехурчета) върху тези петна. Везикулите могат да бъдат разпостранени по цялото тяло (вкл. и в косата) като отначало са изпълнени със бистро съдържимо,но после потъмняват и на тяхно място се образуват тъмни корички,а след тяхното отпадане остават тъмни петна по кожата които изчезват след няколко месеца без образуване на никакви белези.

Варицелата протича с висока температура и обрив

Варицела - Как протича?Същинското боледуване при варицела протича с висока температура и обрив. Пъпките са силно сърбящи и се появяват основно по торса на тялото и под мишниците, а при някои и в областта на слабините. Ако се раздразнят от силно от чесане, остават белези. Понякога може да се появи обрив в устната кухина, който причинява на болния сухота в устата и липса на апетит. Освен по кожата, обриви може да има по гениталиите, ануса и гръкляна. Когато пъпките започнат да се покриват с коричка, означава, че болният от варицела постепенно се излекува и вече не е заразен.

Пъпките излизат в продължение на 3-4 дни. Докато се развива обрива при варицела продължават да се появяват нови обривни единици и след това настъпва обратно развитие със завяхване на обривите. Налице е силен сърбеж, който принуждава децата да разчесват ожесточено обривите при което се получава разкъсване на везикулите с потенциална опасност от тяхното инфектиране.

Ако детето ви има обрив от варицела, температура или се чувства неразположено, трябва да извикате лекар, за да постави диагноза (варицелата може да се сбърка с други заболявания).

Форми на Варицела

Освен описаната типична форма на протичане има и други вариант:

  • рудиментарна форма-с единични обриви,нормална температура и запазено общо състояние.
  • пустулозна форма-с гнойно възпаление на везикулите при тяхното разкъсване и развитие на флегмон и абсцес(гнойно възпаление на подкожната тъкан).
  • булозна форма –сливане на отделните везикули в Були (големи мехури).
  • хеморагична форма-изпъване на везикулите със кръвенисто съдържимо,тежко протичане и висока смъртност при пациенти със снижен имунитет.
  • гангренозна форма-образуване на некрози (участъци от мъртва тъкан) с образуване на гнойни рани и лоша прогноза за изхода на заболяването.