Опасна ли е Варицелата в ранна бременност?

За риска при бременни при варицела?

Тъй като повечето възрастни са преболедували вирусът на варицела като деца и притежават имунитет, то случаите на варицела при лица над 20-годишна възраст и по време на бременност са доста редки.

При жени, които са прекарали варицела и имат имунитет, по време на бременността от майката преминават антитела в плода, за да го предпазят от варицела-зостер вируса. Деца, които не са получили такива защитни антитела от майката през плацентата (тъй като майката не е прекарала в миналото варицела и няма изграден имунитет) могат да се заразят тежко.

Развитието на варицела по време на бременността крие рискове за майката и за плода!

Какъв е рискът за майката при заболяване от варицела по време на бременността?

Възрастните прекарват варицелата по-тежко в сравнение с децата и с повече усложнения. Освен това при бременните с варицела съществува по-голям риск от развитие на усложнения в сравнение с небременните жени (напр. повишен риск от развитие на варицелна пневмония).

Какъв е рискът за детето при варицела?

Проявите на заболяването и тежестта му в плода и новороденото зависят от времето на настъпване на майчината инфекция:

При възникване на варицела у майката през първите 20 седмици от бременността съществува риск от развитие на вроден варицелен синдром, който възлиза на 25%. Вроденият варицелен синдром (вродени аномалии, които се дължат на варицелна инфекция) включва – кожни (белези, участъци с повишена пигментация), неврологични (атрофия на мозъчната кора, микроцефалия, калцификати в мозъка, гърчове, умствено изоставане, парези на краката и ръцете и т.н.), очни (микрофталмия, атрофия на очния нерв, катаракта, нистагъм и т.н.), хипоплазия на крайниците и други.